Electric31.05.2023

Alles wat je moet weten over het leasen van een elektrische auto


Elektrische auto’s worden steeds populairder. Dat is ook niet zo gek, want ze zijn op te laden. Dit betekent dat elektrische auto’s niet alleen goed zijn voor het milieu; ook je financiële situatie plukt er de vruchten van, vooral met de huidige brandstofprijzen. Hoewel elektrisch rijden je op lange termijn veel kan besparen, is een elektrische auto toch een flinke investering. De investering is zo groot dat de meeste mensen niet in staat zijn om zich dit te veroorloven. Gelukkig hoef je geen grote spaarpot te hebben om van een elektrische auto te kunnen genieten. Je kunt er ook voor kiezen om zo’n auto te leasen. Dan heb je hem als het ware in bruikleen tegenover een maandelijks bedrag. Ben je benieuwd hoe het leasen van een auto werkt? Lees dan vooral verder, want in dit artikel lees jij alles wat je moet weten over auto lease.

Waarom zou ik een auto leasen?

Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je niet zo goed weet wat leasen inhoudt. Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen, maar wat het precies betekent, is nog een beetje vaag. Het is eigenlijk erg simpel. Een (elektrische) auto is duur, heel erg duur. Lang niet iedereen heeft voldoende vermogen om een auto in één keer of in termijnen te betalen. Op het moment dat je een – relatief – nieuwe auto wil, is dit best wel lastig. Auto’s verliezen door de jaren heen ook een gedeelte van hun waarde. Ook die gedachte kan je tegenhouden bij het aanschaffen van een auto. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je het spannend vindt om een auto te kopen. Toch is een auto voor veel mensen essentieel. En een goedkope auto op Marktplaats of bij de dealer op de kop tikken is ook verre van ideaal; door de vele kilometers op de teller mankeert er vaak van alles aan de auto. Gelukkig is er een oplossing die voor veel mensen werkt: het leasen van een auto.

Hoe werkt leasen?

Waar je bij het kopen van een auto het aankoopbedrag vaak in één keer moet betalen, is dit bij private lease niet zo. Je betaalt dan namelijk iedere maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij. In ruil hiervoor mag jij tijdens de afgesproken periode in de auto rijden.

Het is overigens niet zo dat je alleen maar voor de auto zelf betaalt als je voor private lease elektrisch kiest. Er zijn namelijk de nodige zaken bij de prijs inbegrepen. Een leasemaatschappij betaalt bijvoorbeeld de kosten als jouw auto voor onderhoud of reparatie naar de garage moet. Daarnaast hoef je zelf geen autoverzekering af te sluiten, want dit zit ook bij de prijs in. Bij private lease betaal je dus eigenlijk voor het hele pakket. De enige kosten die nog bovenop de leaseprijs kunnen komen, zijn de boetes die je krijgt. Het leasen van een auto zorgt er dus voor dat je je financiële risico minimaliseert.

Is leasen goedkoper dan kopen?

Als je twijfelt tussen het leasen of kopen van een elektrische auto, wil je ongetwijfeld weten wat de goedkoopste optie is. Hier kunnen we helaas geen eenduidig antwoord op geven, want het verschilt per situatie wat de beste optie is. Voor de een is leasen goedkoper, terwijl de ander beter een elektrische auto kan kopen. Om te bepalen wat voor jou de beste optie is, vergelijk je leasen en kopen met elkaar. Dit kun je het beste doen door naar de kosten per maand te kijken. Zorg ervoor dat je alle zaken meeneemt, want alleen dan ben je in staat om een eerlijke vergelijking te maken.

Hoe vind je de beste elektrische leaseauto?

Blijkt dat het leasen van een elektrische auto voor jou goedkoper is dan kopen? Dan kun je op zoek gaan naar een geschikt model. Focus je niet te veel op één auto, maar kijk ook naar andere opties. Om jezelf tijd en moeite te besparen, maak je gebruik van een vergelijkingssite. Zo’n site vergelijkt verschillende elektrische leaseauto’s met elkaar op basis van de wensen die jij invoert. Hierdoor is het een fluitje van een cent om de beste elektrische leaseauto te vinden.

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.