Electric24.07.2023

De voordelen en het gemak van elektrisch rijden


De zomer breekt aan en dat betekent voor veel mensen dat ze op vakantie gaan en op vakantie misschien wel een paar dagen (of de hele vakantie) een auto huren. Heb je er wel eens aan gedacht om een elektrische auto te huren? Erg leuk om mee door Nederland te toeren, of met een elektrische Fiat 500 door de smalle Italiaanse dorpsstraatjes te scheuren. Of misschien hoef je geen elektrische auto te huren, omdat je er al een hebt of overweegt. Er kleeft immers veel gemak aan elektrisch rijden.

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden is voor sommige mensen even wennen: het klinkt allemaal ingewikkeld met laadpalen, wachten en rekening houden met je actieradius. In de werkelijkheid valt dat gelukkig allemaal heel erg mee en helpt de technologie je ook door tijdig waarschuwingen te geven en in sommige gevallen zelfs heel duidelijke informatie te geven over de drukte bij een bepaald laadpunt. Het laden hoeft echt geen uren te duren: met een Tesla Supercharger kun je zelfs na een kwartier laden alweer 250 kilometer vooruit. Veel elektrische auto’s kun je binnen twee uur volledig opladen, al zien we steeds vaker snellere mogelijkheden.

Zo kun je bijvoorbeeld een leuke stad bezoeken en je elektrische auto opladen in de parkeergarage: steeds meer Qparks en andere parkeergarages hebben plekken voor stekkerauto’s. Ook kun je makkelijk in de app van de auto zelf, of via Google Maps zien waar er een plekje is om je auto op te laden. Dat kan bijvoorbeeld ook zijn wanneer je even naar een hotel gaat om een nachtje te slapen voordat je weer verder reist: Google Maps vertelt je waar je de dichtstbijzijnde laadpaal kunt vinden, naast dat je ze ook vaak hebt op tankstations. En je kunt natuurlijk ook een laadpaal thuis laten installeren.

Prettig rijden

Die laadpaalstress is dus helemaal niet zo erg nodig, zolang je je ‘meter’ in de gaten houdt: maar dat zou je ook doen met fossiele brandstoffen. Bovendien is elektrisch rijden nu eenmaal heel erg prettig: je bent bij het stoplicht snel weg en omdat er geen motor pruttelt heb je een veel smoother rijgevoel. Schakelen hoeft niet: alles gaat via de automaat en dat biedt veel rijgemak. Je hebt ook de herrie van de motor niet, waardoor je elkaar in de auto beter kunt verstaan. Wel moet je je wat bewuster zijn van het feit dat andere weggebruikers je niet horen aankomen: zeker fietsers met oordopjes in hebben extra aandacht nodig.

Wil je een elektrische auto aanschaffen, dan ben je slim bezig. Het is de meest toekomstbestendige keuze, naast dat je er ook nog subsidie voor kunt krijgen van de overheid. Je betaalt tot en met 2024 bovendien geen wegenbelasting en aanschafbelasting, en vanaf 2025 krijg je hier 75 procent korting op. Ook is de bijtelling lager en zijn de onderhoudskosten lager: er trilt minder los en er zijn sowieso minder onderdelen nodig. Vanuit een veiligheidsoogpunt zijn elektrische auto’s ook de betere keuze: de kreukelzone is groter en je hebt een betere wegligging omdat het zwaartepunt van de auto lager ligt.

Genoeg gemakken: of je nu elektrisch wil rijden op vakantie of toch ook thuis overstag bent. Plus: als je het eenmaal één keer allemaal hebt gedaan, dan is het de volgende keer alsof je het al jaren niet anders doet. Veel rijgemak gewenst!

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.