Gadgets18.09.2023

Nieuwe iPhone 15 heeft ook een heel handige oplossing voor automobilisten


Nieuwe iPhone 15

Het nieuwe toestel wordt van allerlei gemakken voorzien, daarvoor verwijzen we je graag naar het artikel over de iPhone 15-aankondiging op DutchCowboys. Specifiek voor het inschakelen van de hulpdiensten heeft het toestel de mogelijkheid contact te maken met satellieten in de buurt. Het is nog niet direct op andere plekken dan de Verenigde Staten mogelijk, wat komt omdat hiervoor afspraken moeten worden gemaakt met hulpdiensten voor auto’s.

In de Verenigde Staten is Apple met AAA om tafel gegaan daarvoor: dat is de Amerikaanse tegenhanger van onze ANWB. Of je daar nu met een lekke band staat of geen brandstof meer hebt: je kunt de AAA inschakelen om je te helpen. Immers kun je in Amerika op plekken stil komen te staan waar je beter niet te lang kunt rondhangen, zoals het hete Death Valley of een bepaalde achterbuurt die bepaald niet veilig is. Door de AAA in te schakelen via de nieuwe noodfunctie van iPhone 15, kun je hopelijk zo snel mogelijk worden weggetakeld of in ieder geval geholpen.

Normaliter bel je die AAA natuurlijk gewoon met je smartphone, via het normale netwerk. Echter heb je niet altijd en overal bereik op het gewone netwerk: dan heb je andre mogelijkheden nodig. In Nederland komt het niet vaak voor dat je echt geen bereik hebt, maar dat mensen in horrorfilms soms net toevallig geen bereik hebben is niet per se toeval: in de Verenigde Staten is niet overal dekking. Dan is zo’n satellietoptie een reddende engel.

Nieuwe noodfunctie voor automobilisten

Je hoeft er overigens niet per se de iPhone 15 voor te hebben: Apple introduceert de nieuwe mogelijkheid op iPhone 14, de smartphone die het vorig jaar uitbracht. Of moeten we zeggen AAApple? Het is trouwens niet gratis om AAA in te schakelen: als je een lidmaatschap hebt, dan kost het je niets extra, maar heb je dat abonnement niet, dan kun je wel op wat hogere kosten rekenen. Maar goed, zo is het bij onze eigen ANWB natuurlijk ook altijd geweest.

Ook het gratis gebruiken van die satelliet is niet zo vanzelfsprekend. Apple geeft het nu twee jaar gratis weg, maar daarna worden hiervoor kosten gerekend. Hoe hoog die kosten worden, dat is nog onbekend. Vooralsnog hoeven we er in Nederland niet enorm jaloers op te zijn: naast dat we vrijwel overal dekking hebben, is er ook een optie in de iPhone die wel werkt, namelijk de SOS-noodmelding, waarmee er bij een ongeluk automatisch 112 kan worden gebeld door je smartphone, mocht je bijvoorbeeld buiten bewustzijn zijn. Dat bellen gebeurt ook als er geen bereik is.

iPhone 15 met abonnement of zonder abonnement is nu verkrijgbaar vanaf 969 euro voor het toestel zelf. De luxere iPhone 15 Pro is beschikbaar vanaf 1.229 euro.

Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.