Shareables31.01.2024

Opmerkelijke clausules autoverzekering


Als automobilist wil je ontspannen achter het stuur zitten. Om dit voor elkaar te krijgen heb je gelukkig niet de stuurmanskunsten van Max Verstappen nodig. Wat je wel nodig hebt is de juiste verzekering. In de basis zijn er drie soorten verzekeringen die je kunt afsluiten: WA, WA+ en All Risk. Wat betekent dit en is hiermee alles gezegd?

Back to basics

In Nederland variëren de prijzen van autoverzekeringen nogal. Wil je een zo laag mogelijke premie betalen? Dan kies je voor alleen een WA-verzekering met een hoog eigen risico, zorg je dat je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd en woon je in een dunbevolkt gebied met minder risico op schade. Een zo laag mogelijke premie is echter niet handig wanneer je net een nieuwe, dure auto hebt aangeschaft. Wat zijn de risico’s?

Dure auto, dure verzekering

Van je nieuwe (en dure) auto geniet je optimaal wanneer je een all risk verzekering hebt afgesloten. In het geval dat je dan zelf de oorzaak bent van schade aan je nieuwe auto, is dit gedekt. Dit is niet het geval bij de goedkopere WA verzekering, of WA+ verzekering. Een WA verzekering is voor iedereen verplicht en zorgt ervoor dat je gedekt bent wanneer je schade veroorzaakt bij een ander. 

Een WA+ verzekering is net iets uitgebreider en maakt dat je verzekerd bent tegen diefstal, brand en ruitschade. Bovendien wordt de schade vergoed die je auto heeft opgelopen na een aanrijding met loslopende dieren. We duimen voor je (en de dieren) dat dit niet gebeurt uiteraard.

Waar verder op letten?

Indien je nog meer ontspannen achter het stuur wilt zitten, lees je nauwkeurig de polisvoorwaarden van je autoverzekering door. Hier kunnen soms opmerkelijke clausules in staan. Wist je bijvoorbeeld dat het eigen risico hoger kan uitpakken wanneer iemand van 24 jaar of jonger schade rijdt met jouw auto? Wees hier dus van bewust wanneer je je auto uitleent aan een van de kinderen.

Een handige toevoeging

Clausules zorgen enerzijds voor beperking van de dekking, maar kunnen anderzijds ook de dekkingsgraad uitbreiden. Een interessante toevoeging aan je polis kan de sistercar-clausule zijn. Wanneer je in het bezit bent van twee auto’s en je rijdt per ongeluk met een van de voertuigen tegen de andere aan, dan ben je hiervoor verzekerd. Zorg er wel voor dat beide auto’s deze clausule in de polis hebben opgenomen.

Act of God

Tot slot kan er nog een ‘act of God’ clausule zijn opgenomen. Dit kunnen verzekeraars doen om hun aansprakelijkheid te beperken of te elimineren. Het kan in zo’n geval gaan om schade aan de auto door bijvoorbeeld een natuurramp. Er is dan sprake van overmacht. De meeste auto-verzekeringen dekken echter een ‘act of God’. Lees het wel zelf na in de voorwaarden van je polis.

Laat je informeren en vergelijk

In de basis is het verzekeren van een auto niet ingewikkeld. Ongeacht je stuurmanskunsten laat je een dure, nieuwe auto all risk verzekeren en een oude auto met een lage waarde laat je louter WA verzekeren. Echter is het altijd goed om de verschillende polissen van autoverzekeringen te vergelijken voor je een definitieve keuze maakt.

Lees verder: Stappenplan: je auto verzekeren voor schade en ongevallen

Photo by Zac Ong on Unsplash

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.