Shareables29.11.2024

Schade aan je auto: volg deze stappen


Je bent net bezig met het inladen van de boodschappen en ziet ineens krassen in je portier staan. En niet zo’n beetje ook. Het is overduidelijk dat de auto die net nog naast je stond bij het uitdraaien je portier heeft meegenomen. En dan is het maar te hopen dat er een briefje onder de ruitenwisser zit. Hoe dan ook, de schade moet zo snel mogelijk hersteld worden. Zeker als het gaat om een portier. Op welke manier je het herstellen van autoschade aanpakt, lees je de komende minuten.

Stap 1: pak de polis erbij

Voordat je de schade überhaupt gaat laten herstellen, is het slim om je verzekeringspolis erbij te pakken. Helemaal wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor de schade. Er zijn drie soorten verzekeringen, de aanvullende polissen uitgezonderd. Een WA-verzekering betekent dat alleen schade die je aan andere voertuigen of personen veroorzaakt gedekt wordt. Bij allrisk is alles gedekt. En beperkt casco heeft ten opzichte van WA enkele aanvullingen.

Vooral wanneer je zelf de veroorzaker bent, is het belangrijk welke verzekering je hebt. Gebeurt dit door een andere partij, dan is de verzekering van de veroorzaker verantwoordelijk voor het dekken van de schade.

Stap 2: schade melden

Stap twee is het melden van de schade. Dit doe je nog voordat je naar de garage gaat. Houd daarbij goed in je achterhoofd om wat voor soort schade het gaat. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in autoschade herstel heeft diverse voordelen. Online kun je de lijst vinden, waarna je een afspraak maakt. Dit kan telefonisch, online of direct bij het herstelbedrijf. Zorg ervoor dat je je kentekennummer en polisnummer bij de hand hebt. Hier kan namelijk naar gevraagd worden.

Je maakt met je verzekeraar afspraken over het herstel van de schade. Je moet vaak officieel toestemming krijgen om de auto naar de garage te brengen. Dat is niet altijd zo. Check dit daarom even bij je garage.

Stap 3: de reparatie

Een schadeherstelbedrijf zal eerst de schade beoordelen. Daarna is het aan jou om formeel opdracht voor de reparatie te geven. Daarna is het herstelbedrijf aan zet. Wanneer je auto klaar is, krijg je vanzelf een belletje of appje. Je kunt tijdens de reparatie vrijwel altijd gratis gebruikmaken van een leenauto.

Ondertussen kun je meteen nadenken over het claimen van de schade. Dit is namelijk niet altijd verstandig. Wanneer het gaat om kleine beschadigingen, zoals een sterretje of deukje, is het vaak voordeliger om de schade niet te claimen. Dan is de korting die je no-claim oplevert veel aantrekkelijker.

Stap 4: de auto ophalen

Als het verlossende telefoontje komt dat je auto klaar is, spreek je een datum af waarop je de auto kunt ophalen. Als je gebruik hebt gemaakt van vervangend vervoer, kun je dit voertuig meteen weer inleveren. Op het schadeherstel van je auto zit overigens een garantie van 4 jaar.

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.