Algemeen16.12.2022

Waarom een APK zo essentieel is voor je auto


Het is niet het meest leuke moment van het jaar. Dat waarop je auto weer zijn algemene periodieke keuring moet ondergaan. De APK brengt voor veel mensen onzekerheid met zich mee. Hoeveel geld ben je straks kwijt om weer een jaar in je bolide te kunnen rondrijden? Soms weten de monteurs op grondige wijze toch een groot probleem bloot te leggen waarvan je misschien niet eens wist dat het bestond. Dit is waarom een APK zo essentieel is voor je auto.

APK-check

Bij de APK-check wordt er gekeken naar de wettelijke eisen waaraan je auto moet doen. Dat is op het gebied van veiligheid, milieu en registratie. Denk aan de remmen, de schokdempers, de wielophanging, de stuurinrichting, de carrosserie, de verlichting, maar ook in hoeverre je auto uitlaatgassen uitstoot en hoe het zit met de kilometerstand. De APK-keurmeester checkt de auto op een aantal standaard punten die bij elke auto moeten worden gecontroleerd. Heeft je auto een gebrek, dan moet dit worden gerepareerd om gevaar op de weg te voorkomen.

Het is duidelijk wat het belangrijkste is aan een APK: het is vooral bedoeld om jouw veiligheid en die van de andere weggebruikers te bewaren. Door een auto te rijden die APK gekeurd is, weet je dat hij toen hij in de garage was helemaal goed was gekeurd om de weg op te gaan. Het biedt geen garanties, maar is wel een essentiële check om te weten in welke staat je auto verkeert en te zorgen dat hij er weer even tegenaan kan.

Garage in de buurt

Het is soms moeilijk om te bedenken wat de beste plek is om je auto onder handen te laten nemen. Het is toch een kwestie van vertrouwen om je geliefde bolide ergens achter te laten en later te horen wat hij je gaat kosten. Je kunt natuurlijk naar een dure merkgarage gaan, maar kijk ook eens bij een garage in de buurt: vaak werken daar vakmensen die goed met je kunnen meedenken. Een goede garage belt sowieso eerst om aan te geven wat de APK gaat kosten en om met je te overleggen wat de vervolgstappen zijn. Zo kom je uiteindelijk niet voor onaangename verrassingen te staan, al is dat telefoontje uiteraard altijd spannend.

Een ding om in ieder geval te bedenken is dat een APK geen regulier onderhoud is: het is een visuele keuring. Zit er roest? Zit er iets los? Om te weten of de motor nog in een goede staat is en of er een nieuw luchtfilter nodig is, is een onderhoudsbeurt nodig. De fabrikant van de auto kan je hierover informeren. Uiteindelijk is een APK typisch een geval van: garages proberen het makkelijker te maken, maar het wordt er niet per se leuker op. Wel veiliger, en dat is het belangrijkst.

[Fotocredits – Shutter2U © Adobe Stock]

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.