Algemeen23.12.2022

Zo kan je jouw auto verkopen


Wil je jouw auto verkopen? Dan zijn er verschillende manieren om dit te doen. In eerste instantie denken mensen aan het particulier verkopen, maar hier komt veel bij kijken. Je hebt ook de mogelijkheid om alles uit handen te geven en jouw auto te verkopen aan een professional. Het is daarom verstandig om te bekijken wat het beste bij je past, zodat je hier een geschikte oplossing voor vindt. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? En welke stappen doorloop je tijdens de verkoop? Zodra je dit voor jezelf op een rij hebt staan, kan je snel jouw auto overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

De waarde van de auto bepalen

Een auto verkopen begint met het bepalen wat jouw auto nog waard is. Er zijn verschillende factoren die de vraagprijs beïnvloeden. Denk aan de staat van de auto, het jaartal waarin deze gemaakt is en de afgelopen onderhoudsbeurten en APK. Deze factoren samen geven een bepaalde dagwaarde. Een professional kan naar de auto kijken om te zien wat de waarde is en samen met jou een vraagprijs opstellen. Als je de auto verkoopt via een professional zal deze waarde te allen tijde aangehouden worden. Als je particulier verkoopt, kan je zelf ook een realistische vraagprijs opstellen. Een goede taxatie is daarom wel een vereiste.

De overschrijving en bijbehorende formulieren

Het is dan belangrijk dat je de papieren in orde brengt. Een auto verkopen kan namelijk alleen als je het kentekenbewijs en de bijbehorende tenaamstelling formulieren hebt. De codes die op de tenaamstelling staan, zijn benodigd om de overschrijving gereed te maken en te voorkomen dat je bijvoorbeeld wegenbelasting blijft betalen. Zorg er daarom voor dat je deze papieren overhandigd als je de auto op laat halen door een professional. Vanaf het moment dat de overschrijving gereed is, heb je geen kosten meer aan deze auto. Mocht je de papieren niet meer hebben, is het verstandig om deze via de officiële wegen aan te vragen, zodat je de verkoop kan regelen.

Voordelen van de verkoop

Uiteindelijk heb je veel voordelen aan het verkopen van jouw auto. Zo krijg je er een eerlijk bedrag voor terug. Dit geldbedrag kan je gebruiken voor de aanschaf van een nieuw voertuig, maar ook voor andere doeleinden. Daarnaast heb je geen auto meer voor de deur staan die je niet gebruikt en waar je wel wegenbelasting en verzekeringen voor hoeft te betalen. Als laatste krijg je door het inschakelen van een professional als voordeel dat je zelf geen stress hoeft te hebben van het verkopen van je auto. De professional koopt de auto immers van jou over, waarna je alles uit handen hebt gegeven en er verder niet meer over na hoeft te denken. Heb jij al contact opgenomen?

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.