Algemeen09.07.2022

Wist jij dit al over de Red Bull Ring in Oostenrijk?


Ieder jaar organiseert de FIA, de organisatie van onder andere autosport, de grand Prix voor de formule 1. Deze bloedstollende wedstrijd wordt gereden op de Red Bull Ring gelegen te Spielberg, Steiermark. Sinds 2014 wordt er geracet op dit circuit georganiseerd door en onder leiding van FIA. Deze race is een en al spektakel, close racing en fantastische uitslagen. Deze informatie was misschien al bij jou bekend, maar wist je het volgende al over de Grand Prix van Oostenrijk?

Het Circuit is gekocht door een Red Bull oprichter

Het circuit wat nu bekend is als de Red Bull ring was voor 2014 heel erg verwaarloosd. Er was namelijk enorme schade aan de pitgebouwen en de grandstand. Hierdoor was het circuit niet geschikt om erop te racen. Gelukkig kocht Dietrich Mateschitz dit circuit op en blies er, met behulp van vele renovaties, nieuw leven in. Sinds 2014 kan er dankzij hem weer heerlijk op geracet worden.

Gecreëerd door de bekendste circuit-ontwerper

De Red Bull Ring is ontworpen voor een zeer bekende circuit-ontwerper. Welke naam springt er direct in jouw gedachte als je denkt aan bekende circuit-tekenaars? Denk jij ook meteen aan Hermann Tilke? Dan heb je gelijk, want de Red bull Ring is door hem ontworpen. Tilke heeft verteld dat deze baan een plekje dicht bij zijn hart heeft, omdat dit ooit zijn eerste grote opdracht was. Het originele circuit maakte namelijk in 1995-1996 plaats voor een veiliger circuit, die hij mocht ontwerpen. Het huidige A1 circuit werd tussen 1997 tot 2003 aangelegd.

Dat kan sneller!

Het Red Bull circuit in Spielberg is een circuit van 4,3 kilometer. Om deze reden kan je dit circuit ook een snelheidspaleis noemen. Per ronde is de gemiddelde snelheid namelijk 230 km per uur. De lage rondetijden die zijn behaald op dit circuit zijn ook zeer bijzonder. Denk bijvoorbeeld aan het allersnelste parcour die afgelegd is door Valtteri Bottas. Hij reed vorig jaar er een tijd van slechts 1:04.251 op. Het echte ronderecord is echter voor zijn Britse teamgenoot, Lewis Hamilton, die er slechts 1:07.411 over deed. Een ronde met echte snelheden, pitstops en anderhalf uur echte autosport. Dit vindt uiteraard alleen plaats zolang het droog blijft.

Bloedstollende drama op het circuit

Wie de Formule 1 heeft gezien, weet ongetwijfeld van de rivaliteit tussen Hamilton en Rosberg. Mocht je hier niet vanaf weten, dan is dit wat er gebeurde. Rosberg heeft in 2016, tijdens een zeer belangrijke race, iets gedaan waardoor hij niet alleen zijn rivaal, maar bijna ook zichzelf uit de race botste. Hij stuurde namelijk niet in bocht drie en reed recht tegen hamilton aan. Dit soort akkefietjes is niet nieuw bij de autosport, want in dezelfde bocht remde Juan Pablo Montoya, waardoor hij zijn rivaal Schumacher blokkeerde. Het jaar daarop deed Schumacher iets wat de wereld vandaag de dag nog steeds shockeert. Dit gaat natuurlijk over het dat moment dat hij de overwinning in de laatste meters afnam van Rubens Barrichello, zijn teamgenoot. Nu vragen de fans zich met een bang hart af welke drama er zicht dit jaar op het racecircuit zal afspelen.

Petje af voor de Circuit Legendes!

Dit circuit is al heel erg oud en al meerdere keren gerenoveerd. Het is daarom ook niet vreemd om te weten dat vele succesvolle coureurs van vroeger op deze baan geracet hebben. Echter is het alleen Alain Prost gelukt om deze wedstrijd meer als drie keer te winnen. Michael Schumacher, Nico Rosberg, Mika Hakkinen, Ronnie Peterson en Alan Jones wonnen deze wedstrijd echter twee keer. David Coulthard heeft wel liefst vijf podiumplaatsen behaald. En het teamwork van McLaren won deze wedstrijd het meest. Er ging namelijk zes keer een auto uit Woking met de prijs vandoor. Dit zal helaas dit jaar waarschijnlijk niet gebeuren of het zal een wonder zijn.

Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.