Algemeen12.05.2022

Welke verschillende typen auto’s zijn er?


Elke auto is weer anders. Groot en klein en licht of zwaar, ze zijn er verschillende soorten en maten. Hieronder leggen we uit welke verschillende typen auto’s er zijn en welke het best bij u past. alle typen auto’s zijn zowel nieuw of occasion beschikbaar.

Hatchback

De Hatchback auto is vaak wat kleiner en typerend aan het kenmerk dat je vanuit het bestuurdersgedeelte de kofferbak moet kunnen bereiken. Een Hatchback is beschikbaar als drie- of vijfdeurs. De achterruit is verwerkt in de onderbumper waardoor deze altijd mee omhoog zou gaan wanneer deze geopend wordt. Een voorbeeld van een Hatchback is de Peugeot 308.

Sedan

Bij het autotype Sedan is het niet mogelijk om vanuit het bestuurdersgedeelte de kofferbak te bereiken. Standaard beschikt de Sedan over vier deuren en een aparte kofferbakdeksel. Bijna elk merk heeft wel een sedan type zoals de Mercedes E-klasse sedan.

Cabriolet

Misschien wel het bekendste type auto en in de volksmond vaak afgekort naar Cabrio.  Een Cabriolet beschikt over een opvouwbare bovenkap. Vroeger was bijna elke auto die gemaakt werd een Cabriolet. Zoekt u een Cabriolet? Kijk dan eens naar de Audi TT.

Coupé

Het autotype Coupé heeft altijd standaard twee deuren. Omdat het dak van de coupé schuin naar beneden loopt achter is er op de achterbank een stuk minder ruimte en is de Coupé niet geschikt om veel goederen of personen te vervoeren. Een voorbeeld van een Coupé die je veel ziet rijden is de  Volkswagen Scirocco.

Station

Het autotype Station is in vergelijking langer dan reguliere autotypes. Ook heeft een station vaak meer kofferruimte waardoor ze meer geschikt zijn voor het vervoeren van goederen dan bijvoorbeeld een sedan of Hatchback. Een Station is beschikbaar in zowel twee- als vierdeurs.

Interesse in een stationwagen? Bekijk eens de Renault Megane.

Terreinauto / SUV

De Terreinauto is gemaakt om zowel op verharde als onverharde wegen te rijden. Om deze reden hebben de banden meer profiel en staan terreinauto’s hoger op hun wielen. Hierdoor hebben ze meer grip op de weg en kunnen ze makkelijk over obstakels rijden. Een perfect voorbeeld van een Terreinauto is de Jeep Cheroke.

Multi Purpose Vehicle (MVP)

De MPV is een stuk hoger en ruimer dan andere typen auto’s. een MPV kan maximaal acht personen vervoeren en is standaard uitgerust met vier deuren en een achterklep. Een leuk weetje is dat MPV’s vroeger zo zijn ontwikkeld dat een fiets verticaal door de achterklep moest passen. Taxi’s gebruiken ook vaak een MPV-auto om zoveel mogelijk mensen te vervoeren, denk aan de Volkswagen Touran.

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.