Oldtimers25.07.2017

De 1950 Ferrari 166 MM/212 Uovo: kunstig stukje historie te koop


In de jaren ’40 en ’50 had Ferrari vier hele belangrijke klanten: de broertjes Marzotto. Het waren rijke mannen die het zich konden permitteren om luxe auto’s te rijden en daar ook nog eens goed in waren. Vittorio, Giannino, Paolo en Umberto kochten aan de lopende band Ferrari’s en behaalden daar ook nog successen mee op de racebanen van Italië.

Deze speciale Ferrari 166 heeft een goed verhaal. De auto, origineel gemaakt in 1950 voor broer Umberto, crashte datzelfde jaar tijdens de Mille Miglia en werd toen teruggestuurd naar Ferrari om volledig herbouwd te worden. De Marzotto’s wilden echter nog beter scoren in 1951, dus werd er een volledig nieuwe body bedacht die aerodynamischer moest zijn.

Beeldhouwer Franco Reggiani werd ingeschakeld door chassis-bouwer Paolo Fontana en het resultaat was deze variant: de Uovo (‘ei’ in het Italiaans).

uovo-ferrari-2
uovo-ferrari-2

Het nieuwe design viel niet in de smaak bij Ferrari, hoewel het wel een aantal opmerkelijke vernieuwingen had voor die tijd. De body was een stuk lichter dan de concurrentie en de voorruit was gemaakt van kristal, wat niet reflecteerde maar helaas wel ook er voor zorgde dat ruitenwissers het niet goed deden. Daar had Ferrari echter niks mee te maken, want die amateurs dachten wel even het design van de meesters te kunnen verbeteren en dat moest afgestraft worden.

In de Mille Miglia van 1951 werden er dus een heel aantal Ferrari 4.1’s uit de kast gehaald om Giannino de pas af te snijden. Dat bleek niet nodig, want de auto stond met een voorsprong van 10 minuten op de rest van het veld na een tijdje langs de kant. Daarna is er wel nog de Giro di Toscana mee gewonnen, maar daarna is de Ouvo voornamelijk te zien geweest op shows. En nu staat dit stukje historie te koop.

uovo-ferrari-3
uovo-ferrari-3
uovo-ferrari-1
uovo-ferrari-1
uovo-ferrari-5
uovo-ferrari-5
uovo-ferrari-6
uovo-ferrari-6

Wat dat moet gaan opbrengen? Joost mag het weten. Dit is zó’n exclusieve auto met een extreem gedetailleerde historie dat het wel heel hard zal gaan en als je interesse hebt moet je zeker een miljoen of vijf à zes meenemen om kans te maken op het ei. Natuurlijk is het niet zo’n waanzinnig bedrag als de 52 miljoen die voor een 250 GTO zijn neergeteld, maar toch.

[Afbeeldingen © Sotheby’s]

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.

Verder lezen over Ferrari

Auto’s fotograferen zonder telelens? Check de nieuwe Samsung S23 Ultra

Samsung onthulde deze week vanuit San Francisco zijn nieuwe vlaggenschip: de Samsung S23 Ultra. Deze beschikt over een 200-megapixel camera en is voorzien van allerlei snufjes waarmee jij de beste foto’s kunt maken. Ook voor jou als autoliefhebber.

Shareables03.02.2023

Auto’s fotograferen zonder telelens? Check de nieuwe Samsung S23 Ultra

Jouw droomauto binnen handbereik

Iedereen kent wel het gevoel dat je een mooie auto koopt en dat je helemaal blij bent met het gevoel dat je er van krijgt.

Shareables25.07.2022

Jouw droomauto binnen handbereik

(opties voor het financieren van een nieuwe luxe auto)
Ferrari Roma, de nieuwe coupé uit Maranello

Ferrari heeft vandaag de Ferrari Roma onthuld. Deze nieuwe coupé uit Maranello is tijdloos qua design, maar is ook krachtig en wendbaar voor weer een unieke rijbeleving. Qua style is het een moderne interpretatie van de...

Shareables14.11.2019

Ferrari Roma, de nieuwe coupé uit Maranello

la Nuova Dolce Vita
Dit is de nieuwe Ferrari F8 Spider

Ferrari heeft vandaag de F8 spider onthuld, hun nieuwste open sportwagen met de meest succesvolle midden-achter gemonteerde v8 ooit. Hij werd parallel aan de F8 tributo berlinetta ontworpen en is voorzien van Ferrari’s...

Snelheid09.09.2019

Dit is de nieuwe Ferrari F8 Spider

Universo Ferrari: Ferrari-event in Maranello voor klanten en fans

Bij Ferrari staat September dit jaar in het teken van een evenement in Ferrari’s Italiaanse thuisbasis Maranello. Universo Ferrari is gewijd aan de wereld van Ferrari en er zijn ook publieksdagen in het programma opgen...

Nieuw04.07.2019

Universo Ferrari: Ferrari-event in Maranello voor klanten en fans

Mooiste Supercar van 2018: Ferrari Monza SP2

Tijdens het 34e Paris Festival Automobille International is de Ferrari Monza SP2 door een jury van specialisten uitgeroepen tot ‘Mooiste Supercar van 2018’. Deze onderscheiding werd uitgereikt tijdens een ceremonie i...

Shareables01.02.2019

Mooiste Supercar van 2018: Ferrari Monza SP2

MotorSport ‘Sportauto van het Jaar’ award​ voor ​Ferrari 488 Pista

De Ferrari 488 Pista blijft belangrijke internationale erkenning krijgen. Het model won dit jaar ook de ‘Sportive de l’année’ award van het toonaangevende Franse automagazine MotorSport. Record op het circuit van...

Snelheid17.12.2018

MotorSport ‘Sportauto van het Jaar’ award​ voor ​Ferrari 488 Pista

​Eerste beelden van de Ferrari 488 Pista Spider vanaf Pebble Beach​

Ferrari heeft tijdens het beroemde Concours d’Elegance op Pebble Beach de Ferrari 488 Pista Spider Special Series onthuld. De Pista Spider is het 50e drop-top model van Ferrari en is voorzien van de krachtigste V8 ooit...

Nieuw27.08.2018

​Eerste beelden van de Ferrari 488 Pista Spider vanaf Pebble Beach​