Shareables15.04.2019

​10 leuke weetjes over de volgwagens in de Ronde van Vlaanderen


Op zondag 7 april 2019 was het weer zover, honderdduizenden toeschouwers langs de Vlaamse wegen die luidkeels hun favoriete renner aanmoedigen tijdens de toch legendarische Ronde van Vlaanderen.

De hoofdrol is natuurlijk weggelegd voor de heren uit de wielerwereld, maar de bijrol van de vele volgwagens valt niet te onderschatten. Voor het zevende jaar op rij levert Volvo-verdeler D’Hondt – Reynaert de officiële wagens voor de zeven wielerwedstrijden van organisator Flanders Classics. Daarom een aantal leuke weetjes op rij.

1. Om Vlaanderens Mooiste in veilige banen te leiden staan er 70 Volvo’s klaar

Het indrukwekkende wagenpark staat klaar om maar liefst vier wedstrijden die dag in veilige banen te leiden. Zo staan de volgwagens in voor zowel de elite heren, de elite vrouwen, de junioren heren en ‘de Ronde Fan Ride’. Daarnaast zijn er ook nog een aantal VIP-wagens, wagens om de publiciteitskaravaan te begeleiden en ook wagens om de pers te shuttelen.

2. Waarom zijn er zoveel wagens nodig?

175 renners die strijden om de prestigieuze eerste plaats van dé Ronde, daar komt wel wat organisatie bij kijken. Er is de koersdirectie van Flanders Classics, maar ook verschillende juryleden die oordelen of alle renners, wagens en motards zich aan de regels houden, er zijn dokters mee, aankomstrechters en commissarissen. En dan zijn er nog auto’s om elke koers te openen en te sluiten, om VIP’s te vervoeren en een reservewagen mocht een van de andere uitvallen.

Veel van deze Volvo’s zijn hagelnieuw, maar daarnaast rijden er ook vervangwagens en demowagens van Volvo D’Hondt – Reynaert mee. Ook Volvo Car Gent (de fabriek) en Volvo Belux (de invoerder in België) dragen hun steentje bij en leveren 20 van de 70 wagens om het hele wielercircus veilig door de Vlaamse Ardennen te loodsen. Bij de aankomst wordt een strenge selectie gemaakt van voertuigen die al dan niet over de finishlijn mogen rijden.

3. Wie zit er achter het stuur van deze Volvo’s?

In tegenstelling tot wat vele mensen denken is het niet het personeel van Volvo D’Hondt – Reynaert dat de wagens bestuurt. De meeste chauffeurs zijn ex-wielrenners die vertrouwd zijn met de vele ongeschreven wetten van de koers. Iedere chauffeur van een volgvoertuig op wedstrijdniveau moet houder zijn van een speciale licentie en moet ook houder zijn van een certificaat uitgereikt door de UCI. Deze vergunning is geldig voor een kalenderjaar en moet dus ieder jaar vernieuwd worden.

Wim Van Herreweghe & Nicolas Denys 2019
Wim Van Herreweghe & Nicolas Denys 2019

4. Miss België rijdt haar eigen Ronde van Vlaanderen

Miss België 2019, Elena Castro Suarez, afkomstig uit Antwerpen, geeft dit jaar samen met burgemeester Bart De Wever het startschot voor de 103de Ronde Van Vlaanderen. Daarna doorkruist ze samen met 7 dames van D’Hondt – Reynaert het parcours in een niet te missen Volvo XC90 ‘Ladies on the Road’.

5. Belgische wagens voor Belgische voorjaarsklassiekers

Naast de Ronde van Vlaanderen levert de Volvo verdeler ook de officiële volgwagens voor de andere wielerwedstrijden van organisator Flanders Classics. Gaande van de Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, de Brabantse Pijl, de Scheldeprijs, de Great War Remembrance Race en de Brussels Cycling Classic. Bovendien heeft het ook zijn symbolische waarde, Volvo’s die grotendeels de Vlaamse Ardennen doorkruisen, geleverd door een dealer met vestigingen in Aalst, Zottegem en Oudenaarde, en geproduceerd voor een groot deel in Gent geproduceerd worden.

6. De Ronde start voor de volgwagens al in februari.

Vanaf begin februari staan er permanent drie Volvo’s ter beschikking van de organisatie om alle parcours van de verschillende Flanders Classics wedstrijden op voorhand minutieus te gaan verkennen en uit te pijlen. Zo zijn er geen verrassingen door lokale wegenwerken, onverwachte obstakels, verkeersremmers, enz.

7. Zelf meerijden in een volgwagen tijdens de Ronde van Vlaanderen

Ieder jaar verloot Volvo D’Hondt – Reynaert een zeer exclusieve en gegeerde plaats in een officiële Volvo volgwagen via hun Facebookpagina. De andere VIP plaatsen in de wagens zijn voorbehouden voor genodigden van de sponsors, politici en prominenten. Vergeet ook niet dat er in elke wagen een wedstrijdradio staat achter de bestuurderszetel en dat daar dus in veel gevallen niemand plaats kan nemen. Deze wagens rijden ook, net als de renners, aan een stuk door van start naar aankomst, tijd voor een sanitaire stop of een gezellige picknick in de Vlaamse Ardennen is er dus zelden.

8. Van een showroommodel tot een volwaardige Volvo volgwagen

Wagensponsor Volvo D’Hondt – Reynaert levert niet enkel de wagens, zij zorgen ook voor de hele praktische organisatie en volledige ombouw van de volgwagens. Dat gaat van plannen, schoonmaken, bestickeren, tot de montage van televisieschermen, zendapparatuur, trackers, opbouwborden (bv. rode en groen vlag),… Er komen mensen van Flanders Classics helpen bij de voorbereidingen in de hoofdzetel van D’Hondt in Zottegem, maar finaal neemt de hele voorbereiding wel een maand lang een fulltime in beslag. Tussen de wedstrijden door moeten alle wagens ook herbestickerd worden, gewassen, geïnspecteerd en terug klaargezet voor de volgende race!

9. Op één dag van België naar Australië, heen en terug!

Alle volgwagens samen leggen op één dag maar liefst meer dan 25.000 km af, dit is ongeveer de afstand van België naar Australië heen en terug! En dan hebben we het nog niet over de duizelingwekkende prijs van alle Volvo’s die worden ingezet, goed voor maar liefst 3,5 miljoen euro.

10. Legendarische edities vragen om speciale edities

De Volvo verdeler pakt ook ieder jaar graag uit met enkele opvallende nieuwigheden. Twee jaar geleden werd voor de 100ste Ronde van Vlaanderen een volledig in goud gewrapte Volvo XC60 geleverd, die Peter Sagan flankeerde bij zijn historische overwinning. Vorig jaar ging alle aandacht naar de nieuwe Volvo XC40, geproduceerd in Gent en tevens ‘Car of the Year 2018’ waarmee koersdirecteur Wim Van Herreweghe achter de eerste ontsnapping aan rijdt. Dit jaar maakt de nieuwe veelzijdige V60 break zijn opwachting tijdens Vlaanderens Mooiste.

<i>Ronde van Vlaanderen 2016 met winnaar Peter Sagan.</i>
Ronde van Vlaanderen 2016 met winnaar Peter Sagan.

Fotocredits © Digitalclickx.

Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Volvo

Volvo start met directe integratie van apparaten met Google Assistent

Volvo wordt de eerste autofabrikant die zijn auto's rechtstreeks integreert met apparaten die Google Assistent ondersteunen, een volgende stap in de verdere samenwerking tussen Volvo en Google.

Shareables10.01.2022

Volvo start met directe integratie van apparaten met Google Assistent

De Volvo XC90 nieuwer, beter en klaar voor de toekomst

Volvo maakt met de vernieuwde XC90 flinke stappen op het gebied van veiligheid en een nieuw motoraanbod. Zo is de vernieuwde XC90 completer dan ooit, heeft de Volvo nog maar 2 motoren beschikbaar op de XC90 en zijn alle...

Nieuw25.03.2020

De Volvo XC90 nieuwer, beter en klaar voor de toekomst

​Autonoom rijden; slapend van A naar B in nieuw concept Volvo 360c​

Het mobiliteitsvraagstuk vandaag de dag is boeiend en meer dan interessant. Hoe bewegen we ons in de toekomst veilig en betrouwbaar van A naar B? Vele honderden bedrijven waaronder de grote jongens werken mee aan studies...

Technologie06.09.2018

​Autonoom rijden; slapend van A naar B in nieuw concept Volvo 360c​

Pop-up Testdrive met de Volvo XC40 door hartje Amsterdam

De nieuwe Volvo XC40 is de vorige maand bekroond met de prestigieuze Europese titel ‘Auto van het Jaar 2018’. Een titel die natuurlijk zorgt voor veel belangstelling in ondermeer de verschillende showrooms. Volvo sp...

Shareables13.04.2018

Pop-up Testdrive met de Volvo XC40 door hartje Amsterdam

Volvo gaat tienduizenden zelfrijdende auto’s leveren aan Uber

Volvo gaat flink wat auto's leveren aan Uber. Tienduizenden, zo zeggen ze zelf in een persbericht. Het gaat om een variant van de XC60 SUV, gebaseerd op Volvo's Scalable Product Architecture (SPA) die tussen 2019 en 2021...

Nieuw20.11.2017

Volvo gaat tienduizenden zelfrijdende auto’s leveren aan Uber

Alle Volvo’s vanaf 2019 zijn elektrische auto’s

Vanaf 2019 heeft iedere auto die in een van de fabrieken van Volvo van de band rolt een elektrische motor. Volvo uit daarmee een hele duidelijke ambitie in de richting van elektrisch rijden, dat volgens CEO Håkan Samuel...

Hybrid05.07.2017

Alle Volvo’s vanaf 2019 zijn elektrische auto’s

"the time for electrification has come"
Jean-Claude Van Damme’s epic split voor Volvo gaat viraal

‘The Epic Split’ is de zesde live test van Volvo Trucks. Het is een vervolg op de eerdere virale hits die allemaal verschillende opvallende kenmerken van de majestueuze voertuigen hebben laten zien. Het doel van deze...

Shareables28.12.2013

Jean-Claude Van Damme’s epic split voor Volvo gaat viraal

Volvo Live Test 6