Shareables16.09.2020

Nederlanders besparen graag op brandstof en zo doe je dat!


5 tips om op brandstof(kosten) te besparen

Waarom meer betalen als het niet hoeft? Zo denken Nederlanders in ieder geval over hun uitgaven aan brandstofkosten. 87% van de particuliere autorijders vindt het belangrijk om op uitgaven voor brandstof te besparen. Dat is zelfs een criteria bij de aanschaf van een nieuwe auto, zo blijkt uit het Hybrid Switch onderzoek dat is uitgevoerd door PanelSwitch vorige maand. Het blijkt bovendien dat we liever overstappen naar een hybride auto dan een volledig elektrisch exemplaar. Een hybride auto bespaart brandstof, maar dat is slechts één van de manieren om je brandstofkosten terug te dringen. Wij geven je nog 5 tips!

1. Zoek een goedkoper tankstation

Klinkt simpel, toch vergeten veel autorijders om te tanken bij een goedkoper tankstation. Het verschil tussen de prijzen van een pomp aan de snelweg en eentje in de bebouwde kom is vaak al groot. Als je in de buurt van de Belgische of Duitse grens woont loont het bijna altijd om daar je tank vol te gooien. Beide opties schelen soms wel tientallen eurocenten per liter.

<em>Bespaar op brandstofkosten en ga tanken bij een goedkopere pomp</em>
Bespaar op brandstofkosten en ga tanken bij een goedkopere pomp

2. Pas je rijgedrag aan en schakel snel door

Ja, misschien is dit een beetje saai. Toch bespaar je brandstof als je rustiger rijdt. Wat dat betreft scheelt de nieuwe 100 km/u je dus gewoon geld. Zet je cruisecontrol aan en leun achterover. Schakel je snel door? Dan ben je lekker bezig met zuinig rijden, want een hoog toerental kost meer brandstof. Zuiniger rijden = minder vaak tanken. Op deze site kun je een rijstijl test doen en krijg je tips om je rijgedrag aan te passen. Dat kan je 10 procent brandstof besparen.

3. Controleer regelmatig je bandenspanning

Misschien denk je er niet vaak aan, maar je banden op de juiste spanning houden scheelt echt brandstof. En het rijdt een stuk comfortabeler. Een te lage bandenspanning zorgt voor een hogere rolweerstand en dat zorgt ervoor dat de auto meer brandstof verbruikt. Je banden slijten bovendien sneller, dus steek die besparing ook meteen in je zak.

4. Hoe lichter je auto, hoe minder brandstof je verbruikt

We weten allemaal dat de grootste brandstofsluipers de grote auto’s zijn. Hoe lichter je auto, hoe minder brandstof je verbruikt. En dan hebben we het dus niet alleen over de auto zelf, maar dat geldt net zo goed voor wat je meezeult. Een volgepakte achterbak met zware spullen kost de auto meer energie en dus brandstof. Ben je vaak zwaar beladen terwijl dit misschien helemaal niet nodig is? Je weet wat je te doen staat.

5. Word fan van je boordcomputer

De meeste moderne auto’s hebben een boordcomputer die je zo vertelt wat je brandstofverbruik is. Allerlei data geven je inzicht in je rijgedrag en laten je zien welke ritjes het voordeligst waren. Interessant, want zo leer je de auto en je eigen rijstijl beter kennen en ontdek je zelf al snel wat er beter kan. Met realtime informatie zie je hoeveel brandstof je op een specifiek moment verbruikt. Je ziet dan zelfs wat er gebeurt als je gas terugneemt of sneller doorschakelt.

Met een paar kleine aanpassingen kun je al snel besparen op je brandstofkosten. Daar doe je jezelf en het milieu een plezier mee.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om uitgebreid te koken en bakken, hard te lopen en op reis te gaan. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat er zoveel bestemmingen op haar verlanglijst staan, wil ze ooit een wereldreis maken.

Verder lezen over Hybride auto

5 afwegingen die je moet maken bij het afsluiten van een autoverzekering

Het is belangrijk dat je de goede autoverzekering afsluit. Niet alleen omdat het strafbaar is om onverzekerd rond te rijden, maar vooral om te voorkomen dat je flinke rekeningen moet gaan betalen.

Shareables25.05.2023

5 afwegingen die je moet maken bij het afsluiten van een autoverzekering

Drie weken met de Peugeot 3008 HYbrid

Als eerste in een rijtje van drie Peugeots die ik de afgelopen weken getest heb stapte ik in de Peugeot 3008 HYbrid. Een model dat al enkele jaren bij de dealers staat, en sinds een jaar nu ook als plug-in hybrid te krijgen is. Dat zorgt niet alleen voor meer rijcomfort, maar ook een (milieu)vriendelijker verbruik.

Hybrid19.12.2021

Drie weken met de Peugeot 3008 HYbrid

Aan de stekker met de Mercedes-Benz A-klasse

De Mercedes-benz A-klasse was van 1997 tot en met 2012 een model dat wanneer daarover gesproken werd, je vaak in die zin ook termen als bejaard of suf tegenkwam. Het model 'koekentrommel' heeft Mercedes-Benz de laan uitg...

Hybrid02.02.2021

Aan de stekker met de Mercedes-Benz A-klasse

Jeep goes electric

Ook Jeep kon natuurlijk niet achterblijven in de elektrische golf die momenteel door de autoindustrie gonst. Het ene merk na de andere komt met een geëlektrificeerde versie van een van hun modellen. Jeep brengt de Reneg...

Hybrid31.08.2020

Jeep goes electric

Peugeot 508 SW: hybrid, comfort en power gecombineerd

Peugeot is hard op weg om haar gehele modellenreeks een flinke update te geven. Zo is ook de 508 SW helemaal nieuw en is hij uitgerust met de befaamde i-Cockpit en LED slagtanden. Benieuwd wat er allemaal nog meer aangep...

Hybrid17.06.2020

Peugeot 508 SW: hybrid, comfort en power gecombineerd

Aston Martin gaat volledig hybride in de komende paar jaar

Aston Martin is van plan om haar hele line-up om te zetten naar hybride modellen, zo vertelde de CEO van het bedrijf deze week. Niet alleen zijn de Aston Martins 100 procent hybride tegen mid 2020, tegen 2030 zal zeker e...

Hybrid29.08.2017

Aston Martin gaat volledig hybride in de komende paar jaar

Toyota C-HR bestormt met uitdagend design het crossover C-segment

Toyota heeft tijdens de Autosalon van Genève de vernieuwende C-HR, die nu ook als Hybrid leverbaar wordt gepresenteerd. De C-HR blijft trouw aan de eigenschappen van het C-HR Concept die Toyota op de Autosalon van Pari...

Nieuw03.03.2016

Toyota C-HR bestormt met uitdagend design het crossover C-segment

BMW presenteert zijn eerste plug-in hybride: de BMW X5 xDrive40e

BMW presenteert zijn eerste plug-in hybride: de BMW X5 xDrive40e. Deze Sports Activity Vehicle (SAV) met permanente vierwielaandrijving koppelt hoge prestaties aan een laag verbruik dankzij nieuwe BMW EfficientDynamics...

Nieuw18.03.2015

BMW presenteert zijn eerste plug-in hybride: de BMW X5 xDrive40e