[121
`

Technologie08.04.2018

Verkoop elektrische auto’s groeit met 136 procent in 2018


Maar dat is nog steeds maar 1300 per maand

Het klinkt heel goed als je alleen maar de kop leest van het persbericht van de Rai Vereniging: “verkoop elektrische auto’s groeit met 136 procent in eerste kwartaal 2018.” Het is pas nadat je naar absolute cijfers kijkt dat het niet meer zo heel indrukwekkend is. Uiteindelijk is het aantal verkochte elektrische auto’s op het totaal aan nieuwe auto’s nog steeds maar 3 procent. Kun je nagaan: met dat aantal liggen we als land tweede wereldwijd.

Dan heb je het effectief dus over net geen 4000 auto’s. Op een wagenpark van in totaal meer dan acht miljoen auto’s in Nederland is dat nou geen percentage dat zichtbaar is met het blote oog. Allemaal logisch natuurlijk, want de technologie is nog nieuw en zeker met objecten die zo lang door mensen gebruikt worden als auto’s zal het tientallen jaren duren voordat een meerderheid van de auto’s elektrisch is.

Nu is het aantal een beetje een schatting, althans als je naar de voorspelling voor de rest van het jaar kijkt. Het ligt echter voor de hand om mee te gaan in die voorspelling, want er komen steeds meer betaalbare modellen op de Nederlandse markt zoals de Nissan LEAF (want Model 3′s gaan we hier voorlopig niet zien) en ook het aantal laadpalen blijft maar toenemen.

Betaalbaar is relatief natuurlijk, want je bent nog steeds tussen de twintig en dertigduizend euro kwijt aan een elektrische auto, maar de tijden dat je de keuze had tussen een Model S en een duurdere Model S zijn wel voorbij. De meerprijs voor een elektrische auto ligt rond de tienduizend ten opzichte van hetzelfde model maar dan op benzine, maar zelfs met de huidige mogelijkheden is dat een prijsverschil dat je met een paar jaar elektrisch rijden er uit kunt halen – als je genoeg kilometers maakt.

Het prijsverschil gaat ook steeds meer afnemen, naarmate de grote batterijen voor elektrische auto’s in prijs dalen. Die accu’s zouden over een paar jaar al in zulke massa’s geproduceerd moeten worden dat de prijs van een elektrische auto (waar uiteindelijk veel minder spannende bewegende delen in zitten) zelfs onder die van een reguliere zal gaan zitten. Tot die tijd betaal je nog iets meer en dat heeft nog niet iedereen er voor over. Het zal dus nog wel tot 2020 duren voordat het elektrisch rijden een serieuze deuk gaat maken in de aantallen.

[Afbeeldingen © Michael Flippo – Adobe Stock]

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.

Verder lezen over Elektrische auto

De voordelen en het gemak van elektrisch rijden

De zomer breekt aan en dat betekent voor veel mensen dat ze op vakantie gaan en op vakantie misschien wel een paar dagen (of de hele vakantie) een auto huren.

Electric24.07.2023

De voordelen en het gemak van elektrisch rijden

Alles wat je moet weten over het leasen van een elektrische auto

Elektrische auto’s worden steeds populairder. Dat is ook niet zo gek, want ze zijn op te laden. Dit betekent dat elektrische auto’s niet alleen goed zijn voor het milieu; ook je financiële situatie plukt er de vruchten van, vooral met de huidige brandstofprijzen.

Electric31.05.2023

Alles wat je moet weten over het leasen van een elektrische auto

5 afwegingen die je moet maken bij het afsluiten van een autoverzekering

Het is belangrijk dat je de goede autoverzekering afsluit. Niet alleen omdat het strafbaar is om onverzekerd rond te rijden, maar vooral om te voorkomen dat je flinke rekeningen moet gaan betalen.

Shareables25.05.2023

5 afwegingen die je moet maken bij het afsluiten van een autoverzekering

​Lanova laadpalen brengt slimme laadpaal op de markt

De opkomst van slimme apparaten is gigantisch. Na Smart tv’s, video deurbellen & slimme koelkasten komen nu ook de eerste slimme laadpalen op de markt. Doordat slimme apparaten met het internet verbonden zijn, wordt he...

Electric20.05.2021

​Lanova laadpalen brengt slimme laadpaal op de markt

4 redenen om zelf een laadpaal op eigen terrein te laten installeren

Heb je een elektrische auto, dan ben je afhankelijk van de aanwezigheid van laadpalen om ermee te kunnen rijden. In de wetenschap dat opladen een stuk langzamer gaat dan tanken, is het vooruitzicht om regelmatig te gaan...

Electric19.02.2021

4 redenen om zelf een laadpaal op eigen terrein te laten installeren

Jeep goes electric

Ook Jeep kon natuurlijk niet achterblijven in de elektrische golf die momenteel door de autoindustrie gonst. Het ene merk na de andere komt met een geëlektrificeerde versie van een van hun modellen. Jeep brengt de Reneg...

Hybrid31.08.2020

Jeep goes electric

De eerste volledig elektrische SUV van BMW is er!

BMW heeft de X3, één van de best verkopende modellen, 'geëlektrificeerd': de IX3. De populaire SUV was al zeer geliefd in Nederland en daar is dus nu ook een volledig elektrische versie van uitgekomen. Nederland is sa...

Electric21.07.2020

De eerste volledig elektrische SUV van BMW is er!

Deze Xpeng P7 kost slechts een derde van een Tesla Model S

De Xpeng P7 is sinds kort beschikbaar voor pre-order. Met de auto denkt de oprichter van Xpeng een ware Tesla-killer te hebben ontwikkeld. Er wordt geconcurreerd op prijs, want de P7 kost slechts een derde van een Tesla...

Nieuw28.11.2019

Deze Xpeng P7 kost slechts een derde van een Tesla Model S