Verwondering01.05.2020

Zo desinfecteer je de auto in tijden van Corona


Eerlijk is eerlijk, in tijden van Corona besef ik me maar weer al te goed hoe belangrijk het is om je auto schoon te maken en te houden. Niet een van mijn beste kwaliteiten kan ik je vertellen. Mijn vriend noemt mijn Volkswagen Polo met regelmaat een zwijnenstal. Van blikjes, papiertjes, flesjes, parkeerkaartjes, handschoenen tot aan poezie albums aan toe (ik bespaar je de details over dit laatste). Het zwerft in ieder geval allemaal rond in mijn auto. Nu, met het Coronavirus op de loer, besef ik me steeds meer hoe belangrijk het is om je auto schoon te maken en houden. Ik vertel je meer in dit blog.

Corona leestips

Eerder schreven we overigens al over welke onderdelen in de auto het meest besmet zijn en met hoeveel personen mag je in een auto zitten in tijden van Corona?

Auto-desinfecteren-corona
Auto-desinfecteren-corona

Het desinfecteren van je auto

Goed, ik besloot op onderzoek uit te gaan: hoe kan ik mijn auto het beste desinfecteren in tijden van Corona? Want plaatsen zoals het stuur, gordel, handrem en versnellingspook zijn gebieden die ik veelvuldig gebruik tijdens het autorijden. En stel je bent net in de supermarkt geweest, waar je vanalles hebt aangeraakt, dan zit je toch weer met je handen aan deze eerder genoemde gebieden. Lastig! Mijn zoektocht startte en ik vond een aantal handige tips.

Ga grondig te werk

Wil je de auto echt grondig aanpakken? Dan is het belangrijk om zowel de binnen als de buitenkant van je auto schoon te maken. Daarbij zijn goede schoonmaakproducten voor je auto van belang. Zo is Isopropyl alcohol, volgens de experts, een absolute musthave (kleine tip: gebruik dit spul niet op je leren stoelen).

Auto-schoonmaken-corona
Auto-schoonmaken-corona

Vervolgens is het belangrijk voordat je aan de slag gaat, om eerst je eigen handen grondig te wassen. Zorg er ook voor dat je alle schoonmaakproducten vooraf klaar hebt staan. Dan kun je aan het werk!

Neem de volgende stappen bij het schoonmaken van je auto:

 • Haal alle automatjes uit de auto (inclusief alle rommel)
 • Vervolgens ga je aan de slag met de stofzuiger. Met een stijve borstel kun je goed in de hoekjes komen en eventuele modder en zand verwijderen.
 • Vervolgens kun je aan de slag met het interieur. Heb je een speciale autoshampoo voor de stoelen? Laat deze dan z’n werk doen. Als je dit niet hebt kun je aan de slag met zeep en water.Ook kun je aan de slag met desinfecteerdoekjes.
 • De matjes kun je het beste grondig reinigen met een flinke sop en heet water. De matjes kun je het beste een half uur laten weken.
 • Heb je stoelen van leer? Lees dan eerst de instructies van de fabrikant.
 • Vervolgens ga je aan de slag met de panelen, hendels en armsteunen. Schrob het eerst met water en zeep voordat je het desinfecteert.
 • Tot slot kun je de auto ontsmetten en desinfecteren. Een desinfecteermiddel is daarbij je grootste vriend. Je kunt het middel het beste toedienen met een spons.
 • Vervolgens kun je de buitenkant van de auto schoonmaken. Daarbij zijn de hendels van de deuren erg belangrijk. Laat de zeep zo’n vijf minuten zijn werk doen als je de auto inzeept. Vervolgens was je de auto af met water. Even een mooie polish eroverheen en klaar.
 • Het is belangrijk om alle rommel op te ruimen en de kleren die je aan had in de was te doen. Ook kun je na het ontsmetten van de auto ook zelf het beste even douchen.
Auto-schoonmaken-tijdens-corona
Auto-schoonmaken-tijdens-corona

Plekken in de auto die je tijdens corona goed moet schoonmaken:

 • Bestuurdersgedeelte: desinfecteer het stuur, het midden console, hendels en schakelaars, vergeet ook de knopjes van het raam niet.
 • Passagiersgedeelte: het dashboardkastje van binnen en buiten, de deuren en hendels.
 • Achterbank: denk aan bekerhouders, hendels en lampen.
 • Klipjes van de gordel: de gordelklipjes worden vaak vergeten tijdens het schoonmaken.
 • Deurhendels: ook de hendels van de autodeuren zijn natuurlijk super belangrijk: het is het eerste contact dat je hebt met een auto.
 • Ontgrendelingen van de motorkap en achterklep.
 • De autosleutels: ook de sleutels mag je uiteraard niet vergeten.
 • Tip: het beste kun je desinfecteerdoekjes in de auto bewaren. Zo heb je ze altijd bij de hand mocht dat nodig zijn.

Nu je auto schoon is, is het belangrijk om hier een routine in te houden. Maak regelmatig de auto schoon en voorkom verdere verspreiding van bacteriën.

Nog een extra tip: vergeet tijdens het tanken niet om handschoenen aan te doen. Veel mensen zijn toch dagelijks in contact met het handvat van de benzinepomp. Ga hier dus zorgvuldig mee om. Meestal zijn er handschoentjes bij een tankstation aanwezig, maar het is aan te raden om altijd een eigen exemplaar mee te nemen.

Succes en jullie weten wat ik dit weekend ga doen ;)!

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.