Oldtimers24.01.2015

Hot Rod memories aan de VW Type 3


Aan de VW type 3 koester ik warme herinneringen

Aan de VW type 3 koester ik warme herinneringen, naast de wetenschap dat ik bijna 500.000 kilometer met een 1600 Type 3 blok onder en achter mijn kont gereden heb, in mijn Kever pick up.

Waar ik nu per jaar nog een paar duizend kilometer mee rij. Het moet gezegd, voor de nauwkeurigheid; het derde blok. Wat er in lag was niet helemaal jofel, en wat ik daarna voor 300 gulden op de sloop haalde ook niet helemaal.

Maar goed, zowel met dat eerste als dat tweede blok mee op en neer naar Portugal en Griekenland geweest, naast tig andere landen, dus mij hoor je niet klagen.

Drie keer scheepsrecht: nu ligt er een volledig gereviseerde 1600 in, gevoed door een Stromberg carburateur uit een Volvo Amazone, via een overmaats luchtfilter uit een vrachtwagen. Loopt als een tierelier.

VW Type 3 - 01
VW Type 3 - 01
VW Type 3 - 02
VW Type 3 - 02
VW Type 3 - 04
VW Type 3 - 04
VW Type 3 - 05
VW Type 3 - 05
VW Type 3 - 06
VW Type 3 - 06
VW Type 3 - 07
VW Type 3 - 07
VW Type 3 - 08
VW Type 3 - 08
VW Type 3 - 09
VW Type 3 - 09
VW Type 3 - 10
VW Type 3 - 10
VW Type 3 - 11
VW Type 3 - 11

Herinnering 1: een flinke jaap in mijn duim, toen ik als klein jongetje mee mocht rijden in een Type 3 en een van mijn zussen het raampje dichtklapte met mijn duim er tussen. Moest gehecht worden.

VW Type 3 - 12
VW Type 3 - 12

Herinnering 2: de onsterfelijke oom van van mijn moeder, die in de oorlog ‘een beetje fout’ was. Wat hij precies uitgespookt had, geen idee. Omdat deze favoriete oom net zo charmant als gewiekst was, een geboren sjacheraar, zal het wel iets met zwarte handel te maken gehad hebben.

Hoe dan ook: begin jaren zestig nam oom mij en twee neefjes – 10 en 11 jaar – een dagje mee naar Antwerpen, in zijn nieuwe Volkswagen 1600 Ponton.

Met zijn eeuwige sigaar in de mondhoek met de blinkende gouden hoektand zong hij luidkeels Janus, Janus, pak me nog een keer van Ria Valk mee.

Bij een Italiaan op de Keyserlei zette hij ons op het zonovergoten terras achter drie sorbets van een halve meter hoog. ‘Niet te snel eten jongens, ik ga even een boodschap doen.’

Drie kwartier later kwam oom in een opperbeste stemming terug en kregen we zowaar nóg zo’n sorbet. ‘Thuis tegen niemand vertellen’, zei hij met een vette knipoog.

Wisten wij veel dat hij dat ijs niet bedoelde. Nadat we thuis uit de school geklapt hadden over zijn boodschap, mochten we nooit meer met hem mee.

Pas jaren later begrepen we waarom. Waar die vrolijke boef was wezen winkelen, terwijl wij van die lekkere sorbets zaten te genieten. En waarom hij zo’n goede zin had, toen hij terug kwam.

VW Type 3 - 13
VW Type 3 - 13
VW Type 3 - 14
VW Type 3 - 14
VW Type 3 - 15
VW Type 3 - 15

Herinnering 3: Toen mijn Pick Up in 1987-88 bij HotRod voor de eerste keer gerestaureerd was, kreeg ik een mooie groene VW 1600 Variant als garagewagen mee.

Die reed ik op 26 december 1987 ’s avonds laat op een donkere parallelweg in Breda vol uit de bocht komend total loss tegen een container vol oud papier die in het stikdonker onder een lantaarnpaal stond. Op de plek, waar ik al jaren lang iedere dag of nacht langs kwam, op weg naar de krant.

De Variant was een meter korter en de container was twee meter opgeschoven, zodat het licht van die lantaarnpaal mooi op het wrak scheen.

Het voorin staande reservewiel had als kreukelzone gewerkt; het zat half in de benzinetank, die om de een of andere reden niet ontploft was. Ik telde mijn zegeningen; helemaal niks, geen pijntjes, geen schrammetje.

VW Type 3 - 03
VW Type 3 - 03

HotRod was gesloten, het antwoordapparaat beweerde dat ze pas na nieuwjaar open zouden gaan. Mobiele nummers waren er nog niet in 1987. ‘Zet dan maar voor de deur neer in Doesburg’, zei ik tegen de takelaar, “ik denk niet dat iemand hem weg zal halen”.

Voor de grap stopte ik een briefje onder de ruitenwisser met “de hartelijke groeten uit Breda, en een mooi 1988!”

Op maandag 4 januari 1988 om 08:00 uur ging de telefoon. Toen ik hem oppakte bleef het even stil aan de andere kant, gevolgd door: “Godzijdank, ik ben blij om je stem te horen, hoe is het verder?”.

Dat was Karel, die inmiddels ook gezien had dat het stuur gebroken was, half over de bestuurszitting zat en dat de pedalen krom stonden.

Ik telde voor de zoveelste keer mijn zegeningen.

VW Type 3 - 16
VW Type 3 - 16
VW Type 3 - 17
VW Type 3 - 17
VW Type 3 - 18
VW Type 3 - 18
Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com

Verder lezen over Volkswagen

Volkswagen lanceert haar tweede elektrische auto: de ID.4

Na de lancering van de ID.3 komt Volkswagen kort daarop met de ID.4. De volledig elektrische SUV van Volkswagen heeft een maximaal bereik van 520 kilometer, krijgt 8 jaar garantie op de hoogvoltage accu en onderhoud zit...

Electric26.09.2020

Volkswagen lanceert haar tweede elektrische auto: de ID.4

Dit zijn de zeven voorgangers van de Golf 8

De Volkswagen Golf heeft imposante cijfers. In 45 jaar werden er maar liefst 35 miljoen exemplaren gebouwd. Daarmee is de Golf een van de populairste auto’s ooit en mag hij terecht een icoon worden genoemd. Sinds zijn...

Shareables23.10.2019

Dit zijn de zeven voorgangers van de Golf 8

Elektrische Volkswagen verbreekt Formule 1 record

De 500kw/670pk elektrische ID.R van Volkswagen heeft een record gezet op het Goodwood Festival of Speed. Coureur Romain Dumas reed de 1,86 kilometer lange heuvelklim in het zuiden van Engeland in 39,9 seconden. Daarmee v...

Snelheid10.07.2019

Elektrische Volkswagen verbreekt Formule 1 record

Volkswagen start in Hamburg met het testen van autonome auto’s

Volkswagen is in Hamburg (Duitsland) begonnen met het testen van level 4 autonome auto’s. Deze tests vinden plaats op een traject van 3 kilometer lang en worden uitgevoerd met 5 speciale e-Golfs. De wagens zijn onder m...

Technologie03.04.2019

Volkswagen start in Hamburg met het testen van autonome auto’s

De Volkswagen Touareg V8 TDI komt eraan

De Volkswagen Touareg V8 is binnenkort te verkrijgen in Nederland. De Volkswagen Touareg V8 is voor het eerst te zien op de Genève international motorshow. Vermogen De Volkswagen Touareg V8 TDI heeft een vermogen van...

Nieuw28.02.2019

De Volkswagen Touareg V8 TDI komt eraan

Apple partnert met Volkswagen voor zelfrijdende busjes op campus

Het is nog niet zo lang geleden dat we ons nog afvroegen wat Apple's plannen waren in de zelfrijdende autobranche en of het project nog wel echt een toekomst heeft. Nu blijkt dat Apple in elk geval op de eigen campus aan...

Technologie24.05.2018

Apple partnert met Volkswagen voor zelfrijdende busjes op campus

Apple's autoplannen flink teruggeschroefd
De Volkswagen California bestaat 30 jaar

Het is alweer dertig jaar geleden dat de Volkswagen California werd gepresenteerd en dat betekent dat die originele versie inmiddels een klassieker is. De eerste California werd gebouwd op de basis van een T3 met de moto...

Oldtimers23.04.2018

De Volkswagen California bestaat 30 jaar

Klassieke status
Volkswagen wil met de I.D. R het Pikes Peak elektrorecord breken

Volkswagen komt met een volledig elektrische racewagen met 500 kW aan power in een pakketje dat minder dan 1100 kilo weegt. Dat gaat hard, heel hard, zo kun je je voorstellen, want met een koppel van 650 Nm trekt de auto...

Snelheid23.04.2018

Volkswagen wil met de I.D. R het Pikes Peak elektrorecord breken

20 kilometer bergop binnen 8,5 minuten