Shareables06.04.2016

Must do: driften in Zandvoort


Afgelopen week ontving ik een uitnodiging van Autolicious Events om samen met een clubje dames een dagje te driften bij BMW Driving Experience Slotemakers in Zandvoort. Ik moet eerlijk toegeven ik twijfelde even of ik dit driften echt leuk zou vinden…

Daredevil

Begrijp me niet verkeerd, ik hou van adrenaline! Ik ben een echte daredevil en voor een tandemsprong of bungeejump ben ik wel te porren. Maar na mijn auto ongeluk van zo’n 3 jaar geleden waarbij ik mijn auto total loss reed, vind ik auto’s bochten en vangrails eng. Tijdens dit ongeluk slipte ik weg met mijn auto, maakte ik een ‘mooie’ 180 en werd ik opgevangen door de vangrail. Achteraf gezien had ik deze situatie waarschijnlijk kunnen voorkomen als ik had geweten wat ik had moeten doen. Ik besloot mijn angsten toch maar opzij te zetten en reed naar Zandvoort.

BMW Driving Experience center Zandvoort

Zandvoort is natuurlijk hét walhalla voor iedere auto- én raceliefhebber. Zo worden er op het befaamde Circuit Park jaarlijks verschillende evenementen georganiseerd waar duizenden mensen op af komen. Naast het circuit ligt BMW Driving Experience Slotemakers. Hier hebben al meer dan 950.000 automobilisten een training gevolgd! Wist je trouwens dat veel auto-ongelukken gebeuren, omdat chauffeurs niet weten wat ze moeten doen tijdens een gevaarlijke situatie? Ze raken in paniek en nemen verkeerde besluiten.

Onder- en overstuur

Het programma bestond uit drie verschillende praktijkonderdelen die met een BMW één-serie uitgevoerd moesten worden. Bij het onderdeel onder- en overstuur leerde je op een gladde cirkel hoe het stuur draait tijdens bepaalde slipsituaties. Hoe sneller je reageert met het stuur hoe eerder je de auto weer recht kunt zetten en gevaarlijke situaties kunt voorkomen.

BMW Experience Zandvoort
BMW Experience Zandvoort

Slalommen

Bij een andere proef was het de bedoeling om een bal in een schaal te houden die op de motorkap geplaatst was. Een flinke klus om de bal in de schaal te houden op een parcours met behoorlijk wat bochten! Overigens werd deze test in competitieverband en onder tijdsdruk uitgevoerd.

BMW op Zandvoort
BMW op Zandvoort

Driften

Dan tot slot, het leukste onderdeel van allemaal: driften! Hoe moet je een obstakel ontwijken op een glad wegdek? Door de gladde coating en het water op de baan komt de auto heel snel in een slip terecht. Wat moet je dan doen? Heel simpel: koppeling in en tegensturen! Vergeet overigens de tweede (en misschien wel derde) slip niet en stuur tegen! Al met al was dit echt een zeer geslaagde dag. Deze cursus had ik echt 10 jaar geleden moeten doen! Want zeg nou zelf, de onderstaande video ziet er toch best tof uit? Het proeft naar meer! En die angst? Die heb ik overwonnen!

Driften: verplicht onderdeel van rijbewijs

Mocht ik ooit nog in diezelfde situatie komen als drie jaar geleden dan weet ik nu precies hoe ik moet handelen. Wat ik mij nog wel sterk afvraag: waarom is een slipcursus nog geen verplicht onderdeel van het rijbewijs? Tegenwoordig moet je om je rijbewijs te halen, leren om met navigatie te rijden. Ik denk dat een driftcursus beter op zijn plaats zou zijn!

Heb jij weleens een slipcursus gevolgd?

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.