Algemeen23.09.2022

Schade is niet leuk, maar wel goed op te lossen


Over het algemeen is het al niet echt prettig om je auto naar de garage te brengen. Een onderhoudsbeurt of de keuring is noodzakelijk. Maar als je schade hebt die gerepareerd dient te worden, is het een ander verhaal. In dit artikel lees je onder meer hoeveel de reparatie van verschillende soorten schade kost. Verder ontdek of het überhaupt wel zin heeft om alle schades te willen laten repareren.

Wie repareert de auto? 

De eerste vraag die je je moet stellen is waar je de auto laat repareren. Er zijn veel verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het fixen van autoschade. Je eigen handelaar is misschien de meest veilige optie, maar dit is niet altijd de beste of meest voordelige optie. Kijk ook goed naar de verwachte reparatietijd en of je een leenauto meekrijgt. Dit laatste gaat overigens via de verzekering. En natuurlijk is ook de prijs belangrijk.

Wat kost het?

Het is lastig om aan te geven hoeveel het repareren van alle soorten autoschade kost. Zeker als de auto gecrasht is, is dit onmogelijk. Bij krasjes en deuken valt er wel een inschatting te geven. Voor krasjes beginnen de reparatiekosten bij 160 euro. Voor deuken gaat het om een startbedrag van 325 euro.

Hoe zit het met de verzekering?

Een autoverzekering is verplicht en in sommige gevallen heb je deze ook echt nodig. Alleen is het niet altijd even slim om iedere schade aan je auto ook echt te claimen. Zo is het vaak voordeliger om kleine reparaties zelf te betalen. Dan gaat het niet ten koste van je schadevrije jaren en blijft je premie gelijk. Een verzekeraar kijkt er niet naar of een halve auto moet worden gerepareerd of dat een krasje van anderhalve centimeter moet worden weggewerkt.

Je hebt een ongeluk gehad

Het is heel vervelend als je betrokken raakt bij een ongeluk. Als eerste kijk je dan natuurlijk of jij en de andere betrokkenen geen lichamelijke schade hebben opgelopen. Daarna kan je de voertuigen bekijken. Bij ongelukken tussen twee auto’s wordt er altijd gekeken wie schuld heeft. De verzekeraar van de schuldige betaalt. Als er drank of drugs in het spel zijn, is de kans heel groot dat de schuldige het schadebedrag weer aan de verzekeraar moet terugbetalen.

Bij aanrijdingen tussen een auto en een fiets is de automobilist altijd aansprakelijk. Tenzij er sprake is van overmacht, maar in vrijwel alle gevallen wordt de fietser niet aansprakelijk gesteld.

Stormschade

Als je meteorologen mag geloven, komt extreem weer in de toekomst steeds vaker voor. Daar hoort ook stormschade bij. Voor je verzekering kan dat best wel een dingetje zijn. Als je alleen WA verzekerd bent, zoals bij veel bezitters van wat oudere auto’s het geval is, moet je hopen dat er geen boom op je auto valt. Dit wordt namelijk niet vergoed. Als je allrisk of WA + beperkt casco bent verzekerd, wordt stormschade wel vergoed. Een storm begint bij verzekeraars trouwens bij windkracht 7 of hoger.

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.