Electric13.01.2022

Dit is de volledig elektrische Cupra Born


De Cupra Born is de eerste volledig elektrische wagen van dit merk. Dit roept uiteraard de vraag op wat je kunt verwachten van dit elektrische model. Een merk als Cupra heeft immers een naam hoog te houden. Cupra is immers niet voor niets de sportieve tak van Seat. Wat is de Cupra Born voor elektrische wagen en hoe sportief is dit model? In dit blog ontdek je het antwoord.

De roots van de Cupra Born

Je hoeft maar even naar de auto te kijken om de roots van de Cupra Born te ontdekken. Als je de auto in een oogwenk ziet denk je wellicht dat je een Volkswagen ID.3 hebt gezien. Dit is bijna een logische vergissing. De Cupra Born is gemaakt op het platform van de Volkswagen ID.3. De brutale bumpers, het sportieve onderstel en het gebruik van de meest hippe materialen zie je ook terug bij de ID.3. Desondanks kun je de auto gerust omschrijven als een ID.3 met een Spaans karakter. Deze Cupra is immers vormgegeven met een spitter, een doorlopende motorkap, een immense luchthapper aan de voorzijde van de auto, lichtmetalen wielen en een sportief ogende achterbumper. Hiermee wordt direct duidelijk op welke doelgroep Cupra mikt met deze elektrische wagen. De Spanjaarden willen graag een jongere doelgroep verleiden om elektrisch te gaan rijden. Daar moet uiteraard wel wat tegenover staan: Spaans temperament. In hoeverre voldoet de auto aan deze belangrijke voorwaarde?

Hoe sportief is de Born van Cupra?

Als je aan elektrisch rijden denkt, denk je in eerste instantie nog niet aan sportief rijden, ondanks dat dit (wat suffe) imago wel langzamerhand aan het verdwijnen is. De Born van Cupra draagt hier zeker aan bij. Als je naar het huidige aanbod van de Cupra Born kijkt, kom je tot de ontdekking dat de auto in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een 45, 58 of 77 kWh batterij in combinatie met een motor van respectievelijk 110, 150 of 170 kW. Als we onze focus leggen op de laatstgenoemde krachtbron, heb je omgerekend 231 pk tot je beschikking. Er zijn auto’s met een traditionele verbrandingsmotor waarbij je het met minder paardenkrachten moet doen. Deze auto is voorzien van het ‘E-boost’-pakket. Deze auto is voorzien van een verlaagde sportophanging, een verlaagd onderstel, brede banden en een uitschakelbaar ESP.  Deze versie gaat je op gebied van sportiviteit niet teleurstellen en brengt je in 7 seconden van stilstand naar een snelheid van 100 km/h. Ook nu weer kunnen we stellen dat er auto’s zijn die daar langer over doen. Je begrijpt dus nu wel wat voor elektrische wagen de born is. Het is een echte Cupra!

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.

Gerelateerde artikelen

Eerste kilometers op het circuit voor Cupra UrbanRebel

Tijdens de IAA autoshow in München verraste Cupra de wereld afgelopen september met een nieuwe designvisie. Cupra verwoordde die visie in een racy show car, als voorbode van de toekomstige, 100% elektrische stadsauto.

Snelheid05.11.2021

Eerste kilometers op het circuit voor Cupra UrbanRebel

De Mercedes EQB is een volledig elektrische compacte SUV

Electric12.09.2021

De Mercedes EQB is een volledig elektrische compacte SUV

Jeep goes electric

Ook Jeep kon natuurlijk niet achterblijven in de elektrische golf die momenteel door de autoindustrie gonst. Het ene merk na de andere komt met een geëlektrificeerde versie van een van hun modellen. Jeep brengt de Reneg...

Hybrid31.08.2020

Jeep goes electric

De eerste volledig elektrische SUV van BMW is er!

BMW heeft de X3, één van de best verkopende modellen, 'geëlektrificeerd': de IX3. De populaire SUV was al zeer geliefd in Nederland en daar is dus nu ook een volledig elektrische versie van uitgekomen. Nederland is sa...

Electric21.07.2020

De eerste volledig elektrische SUV van BMW is er!

Cupra Formentor: combi van een sportwagen met een SUV

Cupra viert het eenjarige bestaan met de onthulling van de Formentor, een concept car die het midden houdt tussen een sportwagen en een SUV. Begin maart zal de Formentor zijn debuut maken op de Autosalon van Genève. To...

Nieuw22.02.2019

Cupra Formentor: combi van een sportwagen met een SUV