Snelheid17.01.2022

​Toyota Hilux wint opnieuw de Dakar Rally


Toyota GAZOO Racing is de winnaar van de Dakar Rally die verreden is in Saoedi-Arabië en op zondag is gefinisht in Djedda. De Toyota GR DKR Hilux T1+ met startnummer 201 van coureur en Dakar-veteraan Nasser Al-Attiyah en bijrijder Mathieu Baumel voert na twaalf zware etappes het autoklassement aan. Het duo won ook in 2019 de Dakar Rally, toen eveneens met een Toyota Hilux.

Nasser Al-Attiyah en Mathieu Baumel zijn gefinisht met een voorsprong van bijna een halfuur op de nummer twee in het autoklassement. De winst heeft het succesvolle rallyduo te danken aan onder meer twee etappeoverwinningen (de eerste en vierde etappe) en doordat het team twee keer tweede werd (de tweede en zevende etappe). Een podiumplek was er ook in de negende etappe toen Nasser en Mathieu als derde finishten. Voor Nasser Al-Attiyah is het zijn vierde Dakar-overwinning wat hem op gelijke hoogte brengt met rallylegende Ari Vatanen.

Uitdagende rijomstandigheden

Alle vier de exemplaren van de Toyota GR DKR Hilux T1+ hebben de finish weten te bereiken. Hierbij hebben ze maar liefst 8.357 kilometers afgelegd waaronder 4.258 kilometers door middel van geklokte special stages. En niet over asfalt maar dwars door het verlaten woestijnlandschap van Saoedi-Arabië, over hoge zandheuvels, langs woeste rotspartijen en door het rulle zand. Uitdagende rijomstandigheden die de Hilux parten speelden maar niet hebben gebroken. In de negende etappe (afgelopen woensdag, van Wadi Ad Dawasir naar Bisha) is de Hilux zelfs op de eerste, tweede én derde plaats geëindigd, een historische uitslag voor Toyota GAZOO Racing.

Zeer verdienstelijke vijfde eindnotering

De Hilux met startnummer 207 van coureur Giniel de Villiers en bijrijder Dennis Murphy sluit Dakar 2022 af met een zeer verdienstelijke vijfde eindnotering, onder meer door de negende etappe te winnen. De Hilux met startnummer 233 van coureur Shameer Variawa en bijrijder Danie Stassen staat vijftiende in het eindklassement. De vierde en laatste Hilux (met startnummer 225, van coureur Henk Lategan en bijrijder Brett Cummings) won de vijfde en de laatste etappe en is op de 31ste plaats geëindigd.

Nieuw design

De Toyota GR DKR Hilux T1+ is uitgerust met de twin-turbo V6-benzinemotor van de nieuwste Toyota Land Cruiser. De Hilux staat echter op grotere wielen en is voorzien van een nieuw single-shock-ophangingssysteem met een vergrote veerweg. Verder heeft de Hilux speciaal voor Dakar een nieuw design gekregen.

Toyota wint Dakar met de Hilux
Toyota wint Dakar met de Hilux
Toyota wint Dakar met de Hilux
Toyota wint Dakar met de Hilux
Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.