Algemeen12.09.2022

​Maps? Met deze navigatie-apps kom jij ook op je bestemming


Het maakt vakanties een stuk meer ontspannen, maar ook een zakelijk stukje rijden in Nederland: een navigatie-app. Waar veel mensen kiezen voor Apple Maps of Google Maps, zijn er veel alternatieven die soms beter bij je rit passen. Dit zijn enkele navigatie-apps waarmee je makkelijk en snel met de auto op je bestemming komt.

Waze

Het bekendste alternatief op Google Maps is Waze, al is ook deze app stiekem van hetzelfde bedrijf. Het voordeel van Waze is dat het leunt op zijn community en echt draait om autorijden, in plaats van alles wat eromheen te doen is. Het is in dat opzicht een soort basic versie van Google Maps met een aanzienlijk vriendelijkere interface.

Waze zal je in eerste instantie om veel informatie vragen, maar als dat eenmaal is gedaan, dan heb je aan Waze een heel prettige app. Met Waze weet je snel of er files staan of ongelukken zijn gebeurd, want die geven andere weggebruikers aan in de app. Ook staan zowel je eigen als de maximumsnelheid in beeld en dat is erg handig voor mensen die nog wel eens wat te snel willen rijden.

Here WeGo

Het heette ooit Here Maps en was van Nokia, maar nu is het in handen van meerdere autofabrikanten, waaronder BMW en Audi. Deze app is vooral erg aan te raden als je offline wilt rijden, want je kunt zelfs hele landen in één keer downloaden. De app is verder ook fijn simpel in zijn uiterlijk en houdt je mede door zijn offline kwaliteiten wat minder op de hoogte van de situatie die nu op de weg ontstaat, maar hij kan je wel goed duidelijk maken hoe je het beste kunt rijden in normale situaties.

Mapy.cz

Het klinkt misschien wat vreemd, maar Mapy is de Maps van Seznam. Seznam is een van de meest gebruikte zoekmachines in Tsjechië en het wandelt wat dat betreft volledig in de voetsporen van Google. Mapy heeft al voordeel dat hij goede offline kaarten heeft en dat hij wat uitgebreider is, mocht je juist wel wat meer willen weten over wat er zoal om en nabij de weg te doen is. In Oost-Europa rijden met Mapy is helemaal een feest, want je kunt dan ook historische kaarten inzien.

Sygic

Sygic laat zich wat meer meten met Waze, omdat het wat meer community-gebaseerd is. Je kunt er goede stembegeleiding in vinden, maar ook een uitgebreide offline-modus. Sygic heeft nog wat andere toffe snufjes, zoals de optie om een parkeerplaats te vinden en om de navigatie op je voorruit te projecteren als het donker is.

Alle apps die in dit artikel worden genoemd zijn beschikbaar op iOS, het besturingssysteem van Apple. Het nieuwste toestel in die lijn is iPhone 14. iPhone 14 met abonnement is vanaf 16 september beschikbaar. Goed om te weten: de nieuw aangekondigde optie om te communiceren via satellieten als je geen bereik hebt, die is alleen in de VS en Canada beschikbaar.

Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.